Olympische Spelen

Olympische Spelen

Golf : terug op de Olympische Spelen!

Golf is één van de voormalige Olympische sporten. De sport stond in 1900 en 1904 op het Olympisch programma.
Sinds de jaren tachtig zijn er verschillende pogingen ondernomen om golf weer op de Olympische agenda te zetten. In 2009 besloot het Internationaal Olympische Comité (IOC) om de sport toe te laten voor de Spelen van 2016 en 2020.

De Olympische Spelen van 2016 gingen door in Rio de Janeiro (Brazilië). Speciaal voor de spelen is golfarchitect Gilbert Hanse gekozen om een Olympische golfbaan te ontwerpen en te bouwen in Rio de Janeiro.
De wedstrijd wordt gespeeld in stroke-play over 4 dagen met 60 mannelijke spelers en 60 vrouwelijke spelers (dit is de helft van het aantal spelers dat optreedt in een klassiek tornooi).

In België hoopt de KBGF, in het vooruitzicht van de Olympische Spelen van 2016 en 2020, gesteund te worden door het ‘Be-Gold’ project.

Wat is het “project Be Gold” ?

Dit project is opgericht in 2004 en heeft als doel specifieke projecten te promoten op gebied van detectie, ontplooiing en begeleiding van jong sporttalent in verschillende disciplines ter voorbereiding van de Olympische Spelen van 2016 en 2020.

Het project is gericht op een samenwerking tussen verschillende partners: het BOIC, de Franse gemeenschap via ADEPS, de Vlaamse gemeenschap via BLOSO, de Duitstalige gemeenschap en de overheid via de steun van de Nationale Loterij. Deze samenwerking werd geconcretiseerd door de ondertekening van een overeenkomst op datum van 30 april 2004.

De filosofie van het project « Be Gold » is gericht op de detectie van jong talent o.a. door de oprichting van optimale trainingsstructuren, competities en begeleiding op middellange en lange termijn, met als doel een Top 10 in de Europese Ranking, een Top 25 in de Wereld ranking en op lange termijn een deelname aan de Olympische Spelen 2016 – 2020.

Momenteel zijn er jaarlijks meer dan 500 jongeren tussen 9 en 23 jaar betrokken bij dit project met de steun van 28 sportfederaties.

Terug naar boven